Добре дошли в нашия магазин
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
BG
Вашият Надежден Партньор // 0876 290 990 // 0899 333 363

ИЗБРАНИ ПРОДУКТИ

Начало РЕКЛАМАЦИИ

РЕКЛАМАЦИИ

Какво трябва да знаете преди да отправите своята рекламация?

  1. За избягване на често допускани грешки при заявяване на рекламации, моля използвайте нашите УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ. Той ще Ви помогне бързо и безпроблемно да организирате своята рекламация.
  2. За казуси, които не изискват предявяване на рекламация се свържете с наш служител от отдел рекламации на телефон 0876 290 990 и ще бъдете посъветван как да постъпите.
ОТКАЗ НА РЕКЛАМАЦИЯ
  • Рекламации на стоки повредени при транспорт, без предоставен констативен протокол съставен от представител на куриерската фирма се отказват.

Моля ползвайте този формуляр, за да поискате рекламация на даден продукт.

! Транспортните разходи за получаването и изпращането на продукти, попадащи под условието за гаранция на продукта са за сметка на купувача. Отстраняването на дефекта, ако е фабричен или попада под друго допустимо условие на гаранцията е за сметка на продавача. Във всички останали случай клиента заплаща стойността на ремонта. 

  • Прилагането на касов бон и фактура (ако е издадена на ЮЛ) е задължително, за да може вашата рекламация да бъде обработена.

 

Разпечатайте и приложете към пратката си попълнен формуляр за рекламация:  /userfiles/editor/file/protoko-vrashtane-stoka.docx 
Полетата с * са задължителни.
Код за сигурност

 


 Уважаеми Клиенти, моля да имате предвид, че всички изображения на нашия сайт са илюстративни. Те могат да се различават от действителния изглед на продукта без това да променя неговите технически характеристики по някакъв начин.

 Фирма Протон не гарантира изрично наличността на стоката към момента на приключване на поръчката! В случай на междувременно изчерпана наличност, ще се свържем с Вас своевременно!


 

ИЗБРАНИ ПРОДУКТИ

НОВИ ПРОДУКТИ

НАЙ-ПРОДАВАНИ ПРОДУКТИ